Post

Què és la informàtica, per a què serveix i com aprendre-la?

La informàtica molt sovint s’ha percebut com alguna cosa difícil, estranya o llunyana, que no s’entén i a l’abast de molt pocs. Aquesta idea ha anat guanyant terreny gràcies al desconeixement i a la confusió del què és la informàtica i què significa realment, per això és bo tornar als inicis i veure l’origen de la informàtica i sobretot entendre quin és el seu significat real.

Etimologia de la paraula Informàtica:

La paraula informàtica prové del llatí informare (dotar internament d’una forma), la seva etimologia és la següent:

 • prefix (-in)
  significa interioritat.
 • lexema (-forma)
  significa forma, estructura i a vegades bellesa.
 • sufix (-tica)
  d’origen grec, significa tècnica o manera de fer alguna cosa.

Què és la informàtica?

Per tant, podríem definir la informàtica com la tècnica o ciència que s’ocupa d’una sèrie de formes o estructures (informació) destinades a la seva interiorització o emmagatzematge digital (ordinador).

D’una forma més col·loquial podríem definir la informàtica com:

La manera d’organitzar la informació amb l’ordinador

Aquesta és la definició més purista de l’origen de la informàtica, però avui en dia, amb l’aparició d’internet, aquesta serveix i s’utilitza en un terreny molt més ampli.

Per a què serveix la informàtica?

Així doncs, podem afegir que la informàtica també abarca tot allò relacionat amb els ordinadors, les noves tecnologies i internet. Per exemple:

 • utilitzar programes informàtics i apps
 • programar software
 • navegar per internet i el núvol
 • compartir amb les xarxes socials
 • resoldre problemes de software i hardware…

i tot el que hi ha a darrera perquè es pugui fer servir tot això.

Per què fa por aprendre informàtica?

Als seus inicis, la informàtica estava relegada a uns pocs professionals i grans empreses, ja que a nivell domèstic no es veia massa la seva utilitat, els ordinadors eren molt costosos, i els programes eren molt tècnics i complicats. Podriem dir que l’usuari s’havia d’adaptar a la tecnologia.

Al llarg del anys i fins a l’actualitat, els avenços tecnològics i l’abaratiment d’aquests, han propiciat que cada cop més professionals i empreses es llancessin a desenvolupar nou software, més simple i fàcil d’aprendre.

Avui en dia, gràcies a internet i les noves tecnologies la informàtica cada vegada és més fàcil i intuïtiva, i anirà seguint aquesta tendència.

La informàtica intenta adaptar-se a l’usuari i no a la inversa

Tot i així, la informàtica es fonamenta en una sèrie de conceptes bàsics que s’han de saber sí o sí, si es vol aprendre informàtica. Molta gent els desconeix i per això fracassa i es rendeix molt ràpid.

Com aprendre informàtica?

No existeix una formula màgica per aprendre informàtica sinó que es basa en un procés cíclic de 3 fases:

esquema-entendre-practicar-aprendre

Primer de tot, és molt important entendre el concepte que es vol aprendre, és a dir, saber-ho explicar amb les nostres paraules. Després, hem de practicar per integrar-lo en la nostra experiència i comprovar que reflecteix allò que hem entès. Com a resultat haurem après i podrem tornar a començar el procés amb un altre concepte. I mica en mica anirem construint el nostre saber en relació amb la informàtica.

Si vols comprovar si coneixes els conceptes bàsics que hem esmentat abans, visita l’entrada Entens com funciona el teu ordinador? i comença a aprendre informàtica.

Conclusió:

Sabent tot això, ja no queda com alguna cosa llunyana sinó ben al contrari i avui en dia imprescindible, des dels seus inicis la humanitat ja ha anat fent informàtica de maneres ben diverses; primer la transmissió de la informació era oral, llavors van aparèixer els llibres i en l’actualitat ha aparegut una eina que ha canviat la manera de fer les coses: l’ordinador, les noves tecnologies i internet.

Post Links

Mes Entrades:

Deixa el teu comentari: